Det finns många teorier om roulettens uppkomst, men en populär sådan daterar rouletten till 1650-talet och Blaise Pascal. Pascal var en fransk matematiker och vetenskapsman. Han bodde i ett kloster och uppfann det som var den första versionen av roulette. På casinona i Paris blev roulette snabbt populärt. En annan teori berättar om hur en okänd munk i Frankrike hittade på spelet, då livet på klostret var allt för monotont och tråkigt.

Det som är klart borde i alla fall vara att roulette från grunden kommer från Frankrike, då ordet faktiskt betyder ”litet hjul” på franska. I begynnelsen hette spelet också ”vingt-et-un” som betyder 21 på franska.

De olika versionerna av roulette

Det första rouletthjulet var numrerat från 0 till 36 och hade även en box för 00. 1842 gjorde dock bröderna Francois och Louis Blanc om hjulet och tog bort 00. Spelet hade dock vid denna tidspunkt kommit till USA, där det inte blev populärt att skippa boxen med 00. Då blev nämligen oddsen för spelaren bättre. I USA fortsatte man därför med den gamla varianten på hjulet och idag kallas denna version just för amerikansk roulette. Versionen med 37 boxar eller fack kallas för europeisk roulette och är också den version som är mest populär bland spelarna.

Spelet med de stora vinsterna

Under hela roulettens historia, fram till nutid, har man fokuserat på möjligheterna till de stora vinsterna. Visst är det en kittlande tanke att kunna vinna enorma summor bara genom att gissa rätt nummer? Problemet är bara att chansen inte alls är så stor. Albert Einstein ska ha sagt att roulette är omöjligt att vinna i, så länge man inte stjäl pengarna. Även om många roulettespelare har kammat hem stora pengar bör man ha dessa ord i bakhuvudet. Roulette är nämligen ett slumpens spel och ditt främsta mål bör vara att ha roligt.